menu
Word Lid
Vlaams Belang eist dat Vlaamse feestdag eindelijk betaalde feestdag wordt

Het Vlaams Belang eist dat de Vlaamse regering eindelijk druk zet om van 11 juli een betaalde feestdag te maken. Het federale regeerakkoord bepaalde dat de deelstaten dat zouden kunnen doen, maar nog steeds is er geen schot in de zaak. “Als de Walen hun feestdag niet willen vieren, moeten zij dat weten”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Maar het is onaanvaardbaar dat ze daarom Vlaanderen die kans ontzeggen.”

Al in 1996 keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed waarin men de Vlaamse regering opdroeg om met de andere gemeenschapsregeringen in overleg te gaan over het toevoegen van de officiële feestdagen van de gemeenschappen aan de lijst van betaalde feestdagen. “Dat is ondertussen 27 jaar geleden”, zegt Van Grieken. “Geen enkele Vlaamse regering is er in al die tijd in geslaagd om zoiets eenvoudigs verwezenlijkt te krijgen. Dat zegt jammer genoeg veel over hoe belangrijk die regeringen onze Vlaamse identiteit vinden.”

“ALS JAN JAMBON NOG IETS WIL VERWEZENLIJKEN MET ZIJN VLAAMSE REGERING, DAT HIJ DAN MINSTENS ZORGT VOOR EEN BETAALDE VLAAMSE FEESTDAG”

Het federale regeerakkoord van de huidige Vivaldi-regering voorziet ook in de mogelijkheid voor de deelstaten om van hun feestdag een betaalde feestdag te maken. Maar de federale regering maakte de uitvoering daarvan afhankelijk van het akkoord van Wallonië. “Wallonië is nog steeds niet akkoord gegaan”, vervolgt de Vlaams Belang-voorzitter. “Zij hebben blijkbaar geen enkele interesse om hun eigen feestdag te vieren. Dat is hun goed recht, maar het maakt me kwaad dat ze zo Vlaanderen haar feestdag ontzeggen.”

Het Vlaams Belang roept de Vlaamse regering op om alles in het werk te zetten om van deze Vlaamse feestdag de laatste niet officieel als feestdag erkende 11 juli te maken. “Vlaanderen schikt zich al tientallen jaren naar deze sabotage”, aldus Van Grieken. “We laten ons gijzelen en zetten helemaal geen druk op dit erg symbolisch dossier. Als Jan Jambon nog iets wil verwezenlijken met zijn Vlaamse regering, dat hij dan minstens zorgt voor een betaalde Vlaamse feestdag.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF